אז לא להתבלבל יש שבוע החלל העולמי ויש שבוע החלל הישראלי. שבוע החלל הישראלי מתקיים החודש ולכבוד המאורע יצאנו לברר מהו שבוע החלל ומדוע שבוע החלל הישראלי מתקיים בתאריך שונה ועל הדרך הכנו לכם ניסוי מדליק של שיגור מעבורת. מוכנים לשיגור?

שבוע החלל
שבוע החלל העולמי הוא אירוע שנתי המציין את התרומה של מדע החלל והטכנולוגיה לשיפור האנושות. הוא מתקיים מדי שנה בין 4 ל- 10 באוקטובר, והוא מוכר על ידי האו"ם כאירוע ההסברה הציבורי הגדול ביותר בנושא החלל. האירוע צויין לראשונה בשנת 1999 לכבוד יום השנה לשיגור הלוויין הראשון מעשה ידי אדם, "ספוטניק אחד", ששוגר ב -4 באוקטובר 1957 .שבוע החלל העולמי הוא זמן עבור אנשים ברחבי העולם ללמוד ולחגוג את ההישגים של חקר החלל ואת הדרכים שבהן מדע החלל והטכנולוגיה משפיעים על חיי היומיום שלנו. שבוע החלל הישראלי חל בתאריך שונה כי הוא מציין את אסון המעבורת קולומביה (Shuttle Space Columbia) שאירע ב- 1/2/2003 בו נספו כל אנשי צוות המשימה 107 - STS וביניהם גם טייס החלל הישראלי אל"מ אילן רמון ז"ל. לכן נקבע שבוע החלל הישראלי בשבוע שבו חל ה- 1 בפברואר. השנה, ב- 2023 חל שבוע החלל בין התאריכים, 29 בינואר עד 2 בפברואר.

אילן רמון
אילן רמון אסטרונאוט וטייס קרב ישראלי. היה לאסטרונאוט הישראלי הראשון שטס בחלל.הוא טס על סיפון מעבורת החלל קולומביה במשימתה האחרונה. לפני שהפך לאסטרונאוט, שירת רמון בחיל האוויר הישראלי והשתתף במספר עימותים צבאיים, ביניהם מלחמת יום הכיפורים ומלחמת המפרץ. הוא קיבל אותות הוקרה צבאיים רבים על שירותו, ונחשב לגיבור לאומי. השתתפותו של רמון במשימת מעבורת החלל קולומביה הייתה מקור גאווה ונקודת ציון חשובה, להתפתחות הידע והמדע בכלל, ולתוכנית החלל ישראלית בפרט. הוא זכה לשבחים רבים על אומץ לבו, ועל הישגיו כאסטרונאוט ומחויבותו לאומה ולארץ. מותו הטרגי באסון מעבורת החלל קולומביה היה אבידה גדולה לישראל ולעולם. אלמנתו רונה רמון הקימה את עמותת קרן רמון להנצחת אילן רמון בעלה ולהנצחת בנו אסף שנהרג בזמן טיסת אימונים. הקרן מעודדת ומקדמת הישגים אקדמיים ומעורבות חברתית בקרב בני נוער - ברוחם ובדמותם של אילן ואסף רמון.

קרן רמון
קרן רמון היא עמותה ללא מטרות רווח, המוקדשת לקידום החינוך והמחקר בתחומי המדע, הטכנולוגיה, ההנדסה והמתמטיקה בישראל, והיא פועלת לעורר השראה ולחנך את הדור הבא של מדענים, מהנדסים וחוקרים. קרן רמון מבצעת מגוון תוכניות ויוזמות להשגת מטרות אלה, לרבות תמיכה בחינוך STEM *בבתי הספר, אירוח כנסים ואירועים של מדע וטכנולוגיה, ומתן מענקים ומימון לחוקרים ולאנשי חינוך. הקרן פועלת גם לקידום חינוך ומחקר בתחום החלל בארץ ובעולם, והיא משתפת פעולה עם מספר ארגונים ומוסדות לקידום מטרות אלה.
רונה רמון
רונה רמון, שחקרה את נושא ההתמודדות עם אובדן, היא בעלת תואר שני בטיפול הוליסטי מאוניברסיטת לזלי בארה"ב, וכן הרצתה ברחבי הארץ בנושאים אלה. רונה רמון נפגשה על בסיס שבועי עם משפחות שחוו טרגדיה ואבדן במטרה לחזק אותן, והייתה עבור משפחות אלה דוגמה חיה להתמודדות כזו.

רוצים לעבור ישר לניסוי? לחצו כאן
הצטרפו לקבוצת הוואצאפ שלנו לילדים סקרנים וקבלו תכנים בלעדיים וניסויים שימשיכו לעורר בכם את הסקרנות
מעבורת החלל קולומביה
ה-7-STS הייתה המשימה ה־113 של מעבורות החלל של נאס"א שהתבצעה באמצעות המעבורת קולומביה, ששוגרה לחלל ב-16 בינואר 2003. לאחר שהייה של הקולומביה בחלל במשך 15 ימים, 22 שעות, 20 דקות, ו-32 שניות. במהלך הכניסה מחדש אל אטמוספירת כדור הארץ, כ- 16 דקות לפני מועד הנחיתה המתוכנן, המעבורת התפרקה מע