top of page

המדע מסביר - למה עוגת גבינה נופלת

במאמר נגלה את ההסבר המדעי, מדוע עוגת גבינה נופלת!

נאמני תוכניות הבישול כבר יודעים שלבישול צריך יד מדויקת, רגש, לב, בטן ועוד שלל איברים ותאורים אחרים. אבל באפייה צריך דבר אחד, להיות מדויקים. זה כמו במעבדה הכל צריך להיות מדויק.

ולפעמים גם הדיוק נכנע, כאשר מדובר בעוגת גבינה. עוגות גבינה הן עדינות ויכולות להיסדק בקלות, מה שמוביל להתרסקות העוגה ושקיעתה כמו ספינה טובעת. בוא נצלול לעולם המסקרן של הכנת עוגות גבינה ונחקור מה הסיבות לעליתה ונפילתה של המלכה הצחורה.

למה עוגת גבינה נופלת הסבר מדעי

רוצים לעבור ישר לניסוי? לחצו כאן רוצים עבור ישר לניסוי עוגת גבינה דלת שומן לחצו כאן


מבנה עוגת גבינה

לעוגת גבינה מבנה עדין ורך שנוצר בדרך כלל מגבינת השמנת, שהיא מרכיב מרכזי האחראי על המרקם הקרמי העשיר. גבינת שמנת היא גבינה רכה המיוצרת על ידי קרישה של חלבוני חלב, במיוחד חלבוני קזאין. החלבונים בגבינת השמנת והביצים, תורמים לתהליך הקרישה במהלך האפייה. כאשר העוגה נכנסת לתנור חם, החלבונים מתפרקים ונקרשים מחדש, והם נותנים לעוגה את המבנה והיציבות.


במהלך האפייה, הלחות בתערובת עוגת הגבינה, הופכת לאדים. אדים אלה יוצרים בועות אוויר בתוך עוגת הגבינה, מה שגורם לה להתנפח או לעלות בתנור, בדומה לתהליך התפחה בלחם.


המבנה העדין של עוגת הגבינה, חשוף לגורמים חיצוניים. כאשר עוגת הגבינה נתונה לשינויי טמפרטורה פתאומיים או הפרעות פיזיות, כגון הזזה או פתיחה של דלת התנור, הדבר עלול להוביל לחולשות מבניות, סדקים והתמוטטות.

מבנה עוגת גבינה


הריקוד העדין של המבנה

חלבונים, שהם אבני הבניין של החיים, ממלאים תפקיד מכריע בהענקת המבנה לעוגת הגבינה, מבנה זה הוא תוצאה של ריקוד עדין בין חלבונים לחום. אחד משחקני המפתח במבנה עוגת הגבינה הוא חלבון הנקרא קזאין.

מבנה חלבון קזאין

קזאין נמצא בגבינת השמנת. כשאנחנו מחממים את בלילת עוגת הגבינה בתנור, קורה משהו קסום לחלבונים – הם עוברים תהליך שנקרא דנטורציה. דנטורציה היא תהליך שמשנה את הצורת החלבון, כמו רובוטריק. בתהליך זה, מבנה החלבון נפתח או משתנה, וכתוצאה מכך החלבונים מאבדים את צורתם המקורית ואת תפקודם. חום, במקרה זה, גורם לחלבונים להתפרק. לאחר הפירוק מתחילה קרישה של החלבונים שבבלילת העוגה. קרישה בשפת הכימיה נקראת קוֹאָגוּלַצְיָה היא תהליך שבו חלבונים מפורקים מתאחדים, ויוצרים רשת תלת ממדית התורמת למבנה המוצק של עוגת הגבינה. החלבונים הקרושים לוכדים מרכיבים אחרים כגון: סוכר ושומן, מה שמוביל למרקם חלק וקרמי.

ככל שעוגת הגבינה נאפית, החלבונים שנקרשו ממשיכים להתמצק. תהליך מיצוק זה מסייע לעוגת הגבינה לשמור על צורתה ומונע ממנה לקרוס או להפוך לנוזלית מדיי. החלבונים הקרושים תורמים גם הם לקיבוע עוגת הגבינה כשהיא מתקררת. במהלך הקירור, החלבונים מתמצקים עוד יותר, ומספקים יציבות לעוגה. כאשר עוגת הגבינה נופלת, ניתן להבחין בסדקים על פני השטח, מכתשים במרכז העוגה, או מראה כללי מנופח. זה כמו מיני אירוע גיאולוגי ממש אצלנו במטבח!

עוגת גבינה נופלת

אירוע הנפילה נגרם על ידי מבנה חלבון מוחלש, שאינו מסוגל לתמוך במשקל עוגת הגבינה או לעמוד בשינויים פתאומיים בטמפרטורה. כאן מתעצמת התעלומה. בעוד שהדנטורציה מכינה את הבמה להתהוות המבנה של העוגה, תהליך הקרישה הוא האשם האמיתי מאחורי הקריסה הוא האיזון העדין בין מבנה ליציבות. זכרו, חלבונים נקרשים ויוצרים רשת שמחזיקה את מבנה עוגת הגבינה. אבל אם הרשת הזו חלשה מדי או לא בנויה כראוי, מתרחש אסון – עוגת הגבינה נופלת. חשוב לציין כי אפיית יתר של עוגת גבינה עלולה לגרום לקרישת יתר של חלבון, מה שמוביל למרקם צפוף ויבש יותר. מצד שני, אפייה קצרה מידי עלולה לגרום לעוגת גבינה רכה, רטובה וחסרת מבנה. זה מהות "הריקוד" - השגת האיזון הנכון לעוגת גבינה אפוייה, באופן מושלם.

אפיית יתר של עוגת גבינה

איך בעזרת המדע נמנע מעוגת גבינה ליפול - טיפים לעוגת גבינה שלא נופלת

אל חשש, מדענים צעירים! אנחנו יכולים להשתמש בכמה אסטרטגיות מדעיות כדי למנוע את נפילת עוגת הגבינה שלנו. טכניקת ערבוב: ערבוב יתר עלול להכניס אוויר מיותר לבלילה דבר שייצור כיסי אוויר גדולים שבסופו של דבר מחלישים את מבנה העוגה. לכן חשוב לערבב את הבלילה עד לאיחוד המרכיבים ולא מעבר לכך. קירור הדרגתי: לאחר אפיית עוגת הגבינה חשוב לתת לה להתקרר בהדרגה. שינויים פתאומיים בטמפרטורה יכולים לגרום לקריסת עוגת הגבינה. ניתן להגיע לקירור הדרגתי על ידי