בחודש אוקטובר לפני יותר מ-6 עשורים שוגר הלוויין הראשון לחלל. שיגור היסטורי זה פתח את עידן חקר החלל. זו הייתה תחילת היכולת האנושית להתנתק מגבולות כדור הארץ ותחילתה של טכנולוגיית הלוויין כמו: תקשורות מיפוי, חיזוי GPS ועוד. ההצלחה הזו הציתה את הדמיון ופתחה את גבולות הסקרנות. כיצד פריצת דרך טכנולוגית יוצרת התבוננות פנימית והבנה מחודשת של עצמך ושל העתיד שלך. או בקיצור הכוח הטרנספורמטיבי של הסקרנות.
שיגור הלוויין ספוטניק 1
ב-4 באוקטובר 1957 רעמו המנועים של המשגר R-7 בבסיס סודי בדרומה של ברית המועצות. המתכננים, המהנדסים והטכנאים ששהו במקום, היו עדים לאירוע מכונן שישנה את מהלך ההיסטוריה האנושית. זה היה היום שבו ברית המועצות שיגרה את הלוויין המלאכותי הראשון, ספוטניק, למסלול סביב כדור הארץ.
בתחילה הספוטניק 1 השלים הקפה של כדור הארץ כל 95 דקות.
העיתונות ברחבי העולם עקבה אחרי הלוויין בדיווחים יומיים, שכללו הודעות על מסלול הלוויין כדי שאזרחים יוכלו לנסות לצפות בו. במשך הזמן הלוויין החל להאט ולאבד גובה עד שבסופו של דבר לאחר 92 ימים הוא נכנס לאטמוספירה ונשרף ב- 4 בינואר 1958.
הספוטניק הצית עידן חדש של מחקר מדעי והצית את להבות הסקרנות בליבם של אנשים ברחבי העולם. אירוע היסטורי זה לא רק סימן רגע מכונן במרוץ לחלל, אלא גם השפיע עמוקות על ילדים כמו הומר היקאם, שמסעו מעיירת כורים קטנה להפיכתו למהנדס בנאס"א משמש עדות מעוררת השראה לכוחה של הסקרנות והחקירה המדעית.
ספוטניק - שחר של יום חדש
ספוטניק, שפירושו "לוויין" ברוסית, היה הישג הנדסי פשוט אך מהפכני. זה היה כדור מתכת מבריק, בקוטר של 58 סנטימטרים, ומשקלו היה 83.6 קילוגרם. הוא היה מורכב מאלומיניום וניקל, מעוטר בארבע אנטנות ארוכות ששידרו אותות רדיו בחזרה לכדור הארץ. שיגור הספוטניק למסלול היה הישג אדיר לברית המועצות. הישיג, ששלח גלי הלם בארצות הברית, וסימן את תחילתו של עידן החלל.
הומר היקאם - מנערי טילים למדען טילים
בתוך ההתרגשות והפחד שאפפו את שיגור הספוטניק, ילד צעיר בשם הומר היקאם שגדל בעיירת הכורים קולווד, מערב וירג'יניה, שאב השראה ממראה הספוטניק החוצה את שמי הלילה. היקאם וחבריו הקימו מועדון שנודע בשם "נערי הטילים". הם הונעו על ידי סקרנות ותשוקה בוערת להבין את המדע שמאחורי חקר החלל.
מסעו של היקאם מבן של כורה פחם למהנדס בנאס"א היה הכל, חוץ מקל. סיפורו, הונצח בספר "Rocket Boys" -"נערי הטילים" ובסרט "October Sky" - "שמי אוקטובר", סיפור החיים של הומר מציג את כוחות השינוי האדירים הטמונים בסקרנות והחקירה המדעית.
כשהם חמושים ומונעים מכוח המשיכה שלהם לטילים ולחלל, היקאם וחבריו יצאו למסע לבניית טילים משלהם, תוך התגברות על מכשולים ומשברים רבים בדרך. ואכן בגיל 14, היקאם וחבריו בנו רקטה שהגיעה לגובה של 10 קילומטרים. ההישג הזה הפך אותם לכוכבים מקומיים, והוא עודד את היקאם להתנתק מגורל שהוא נולד לתוכו, להיות כורה פחם ולהמשיך את לימודיו בתחום הטכנולוגיה.
ההשפעה של הלוויין ספוטניק
לשיגור הספוטניק היו השפעות עמוקות ומרחיקות לכת על ארצות הברית. זה לא רק הניע למחויבות מחודשת למדע ולטכנולוגיה, אלא גם נתן השראה לדורות של מוחות צעירים להמשיך בקריירה במקצועות המדע וההנדסה.
החשש מפיגור במרוץ החלל והמחשבה המאיימת שברית המועצות תשיג יתרון משמעותי על המערב, הובילו להשקעות משמעותיות בחינוך ובמחקר. השקעות שהניבו תוצאות חיוביות והתקדמות טכנולוגית משמעותית בפרק זמן קצר יחסית. התקדמות שבסופו של דבר תציב את האדם הראשון על אדמת הירח ותחזיר אותו בשלום לכדור הארץ.
טיפוח סקרנות בקרב הנוער של היום
כאשר אנו מהרהרים בשיגור ההיסטורי של ספוטניק ובמסעו יוצא הדופן של הומר היקאם, אנו נזכרים בחשיבות המתמשכת של סקרנות וחקירה מדעית. כיום, כאשר אנו עומדים על סף גבולות חדשים בחקר החלל ובטכנולוגיה, חיוני לטפח את סקרנותם של ילדינו.
"הסקרניסטים", בלוג המוקדש להשראה וטיפוח סקרנותם של ילדים, מכיר בתפקיד החיוני שהסקרנות ממלאת בהצלחה בחיים. על ידי עידוד ילדים לשאול שאלות, לחקור ולהתנסות, אנו יכולים להעצים אותם לחלום בגדול ולרדוף אחר החלומות והרצונות שלהם, בדיוק כפי שעשה הומר היקאם.
לסיכום
שיגור הספוטניק ב-4 באוקטובר 1957 היה רגע מכונן בהיסטוריה, שממשיך לעורר בנו השראה גם היום. הוא משמש תזכורת לאפשרויות הבלתי מוגבלות שסקרנות וחקירה מדעית יכולות לעורר. בעודנו חוגגים אבן דרך זו, בואו נשתדל לטפח את רוח הסקרנות במוחות הצעירים של היום, ולהבטיח שגם הם יוכלו להגיע אל הכוכבים ולהגשים את חלומותיהם.
אוהבים ניסויים ? נסו את ערכות המדע של שיגעון המדעים
ניסוי כוח הסיבוב
הפעם ניסוי שמדגים איך לווין נשאר במסלול סביב כדור הארץ.
אחד הכוחות שאחראיים לכך שלווין מלאכותי או לווין טבעי ישארו במסלולם הוא הכוח הצנטריפוגלי. כוח זה דומה לתחושה שלנו כשאנחנו מסתובבים בקרוסלה וחשים משיכה או דחיפה כלפי חוץ ממרכז הקרוסלה החוצה.
הניסוי הבא מדגים את התופעה הזו וגם ישאר לנו משחק כיפי. מה צריך לניסוי:
2 כוסות פלסטיק
עיפרון
דבק סלוטייפ
ניילון נצמד
2 כדורי קלקר או 2 גולות או לייצר 2 כדורים מרדיד אלומניום
מה עושים בניסוי: לחצו על הסרטון כדי לראות את שלבי הניסוי
אהבתם את הניסוי?! שתפו!
Comments