חג אחר חג רודף אירוע אחר אירוע וכבר ל"ג בעומר פה. מאמינה שאתם מסודרים כבר על קרשים או מקווה שאתם דווקא במדורה אקולוגית. הכנו לכם ניסוי מדליק במיוחד לל"ג בעומר שעובד מעולה עם מדורה ועוד יותר טוב בלי.
בילדותי תמיד חיכיתי לל"ג בעומר. זה היה אירוע שהתמשך על פני שבועות של הכנה. כל חבורה הייתה מתאספת כל צהריים כמו שעון לטקס איסוף הקרשים. תמיד מצאנו מחבוא מושלם וכולנו תמיד הייתנו גאים ומרוצים בסוף היום על השלל המכובד. אבל אני אישית באמת רק חיכית לשיפודי המרשמלו על האש. (ומרוב התרגשות תמיד אבל תמיד גם קיבלתי כוויה בלשון 😊)
עובדות שלא ידעתם על מרשמלו
מבחינה מדעית כאשר צולים את המרשמלו על האש התהליך נקרא הולכה. מקור החום נוגע ישירות במרשמלו והסוכרים שבו מותכים קלות והופכים לקרמל. התוצאה שמתקבלת היא פינוק דביק ומתוק.
אולי תופתעו לגלות שכבר המצרים לפני 2000 שנה נהנו מטעמו המתוק של המרשמלו. הוא נחשב למעדן השמור למלכים והוגש רק לפרעונים ויועציהם הקרובים. ומפתיע יותר מכך הוא, שהמרשמלו יוצר משורש צמח הגדל בביצות, שורש המרשמלו, מכאן גם שמו מרש=marsh=ביצה ומלו=mallow=חלמית. תרגום חופשי לעברית יהיה ממתק מצמח הביצות. האקדמיה העברית ללשון ניסתה לתת שם עברי למרשמלו "קציפת קולן" אבל השם פחות תפס.
כיום מפיקים את המרשמלו מסוכר, חלבון ביצה וג'לטין. הקסם של הממתק הוא מרקמו האוורירי שמושג מהקצפה מסיבית שמוסיפה אוויר לתוך התערובת, החיבור עם ג'לטין מאפשר את יציבותו ושומר על המרקם האוורירי שהתקבל בהקצפה. תמצית צמח שורש המרשמלו מאוד יקרה ולכן השימוש בה מאוד קטן עד לא קיים כלל.
בניסויים היום נחקור את האווריריות המיוחדת של המרשמלו ונגלה איך אפשר ליהנות ממרשמלו גם ללא אש.
ניסוי מספר 1 : סוד-ה- מרשמלו לבצע בליווי מבוגר בלבד
לניסוי זה דרוש מכשיר להכנת סודה ביתית וכמובן ממתק מרשמלו
מה עושים בניסוי?
בתוך הבקבוק להכנת סודה מכניסים 2-3 מרשמלו (בלי מים!)
מחברים למכשיר הגיזוז
לוחצים פעם אחת בלבד! על כפתור הגיזוז
התוצאה:
המרשמלו מתכווץ
למה זה קרה:
המרשמלו מורכב מסוכר מוקצף עם המון אוויר כאשר לחץ האוויר מחוץ למרשמלו גדל בעקבות הוספת גז לתוך הבקבוק. האוויר שבתוך המרשמלו מתכווץ ולכן המרשמלו קטן.
ניסוי מספר 2 : מיקרו-מרשמלו לבצע בליווי מבוגר בלבד
מה עושים בניסוי?
נניח את המרשמלו בתוך צלחת או כל כלי שמתאים לחימום במיקרוגל
נכניס לתוך המיקרוגל ל- 30 שניות
התוצאה:
המרשמלו התנפח והכפיל את נפחו.
ניתן לחזור על הניסוי שוב עם מרשמלו חדש ולהפעיל את המיקרוגל ל- 60 שניות
אם נפעיל ליותר מ-60 שניות המרשמלו יישרף
כמובן שהזמנים בניסוי זה תלויים בסוג המיקרוגל ועוצמת.
למה זה קרה:
בניגוד לאש גלויה שהחימום נעשה בהולכה של חום או הסעה של חום, המיקרוגל לא מחמם כלל, אין לו מקור חום כמו בתנור.
במיקרוגל נעשה שימוש בגלים אלקטרומגנטיים מסוג מיקרו באורך גל של 1 מילימטר עד מטר אלו הם גלים ארוכים יחסית בספקטרום האלקטרומגנטי. הגלים הללו למעשה גורמים לחלקיקי המים לרטוט בתוך המזון במהירות. תנועת החלקיקים יוצרת חיכוך שמתבטא בחימום ועליית הטמפרטורה של המזון. בפשטות אפשר לתאר את התהליך שעובר מזון במיקרוגל כחימום של המזון מבפנים החוצה ולא מבחוץ פנימה כמו בתנור או אש. במקרה של הניסוי שלנו המיקרוגל גרם למולקולות המים בתוך המרשמלו לנוע ולהתחמם. המים הופכים לאדים-גז. האוויר שבתוך המרשמלו מתחמם ונפחו גדל ולכן המרשמלו מתנפח כמו בלון.
הצטרפו לקבוצת הוואצאפ שלנו לילדים סקרנים וקבלו תכנים בלעדיים וניסויים שימשיכו לעורר בכם את הסקרנות
ניסוי מספר 3: מזרק מרשמלו
לצורך ניסוי זה צריך מזרק גדול של 100 מ"ל
מה עושים בניסוי?
נכניס את המרשמלו לתוך המזרק
בעזרת האצבע נאטום את פיית המזרק ונמשוך את הבוכנה פנימה והחוצה
התוצאה:
כאשר נמשוך את הבוכנה החוצה נראה שהמרשמלו מתנפח כאשר נכניס את הבוכנה המרשמלו יחזור לגודלו המקורי וכשנמשיך להכניס את הבוכנה הוא יתכווץ. אבל זהירות לא למחוץ את המרשמלו.
ניסוי מספר 4: פעמון מרשמלו
לצורך ניסוי זה דרוש כלי אחסון לשמירת טריות המזון בוואקום, כלי מסוג זה נאטם ע"י הוצאת האוויר מתוך הכלי.
אנחנו השתמשנו בציוד מעבדה שנקרא פעמון וואקום
הוצאנו את האוויר מפעמון הזכוכית והמרשמלו התנפח
מה קרה למרשמלו בניסוי המזרק ובניסוי הפעמון?
בשני הניסויים אנחנו משנים את לחץ האוויר, שינוי לחץ האוויר גורם למרשמלו להתנפח או להתכווץ. בזמן שמשכנו את הבוכנה של המזרק או כשהוצאנו את האוויר מהפעמון גרמנו ללחץ האוויר בתוך המרשמלו להיות גדול מהלחץ מחוץ למרשמלו ולכן האוויר בתוך המרשמלו דחף החוצה והמרשמלו התנפח. כשהחזרנו את בוכנת המזרק או את האוויר לפעמון ראו איזה פלא המרשמלו חזר לגודלו המקורי. לחצו על הסרט לצפייה בניסוי.
אוהבים ניסויים ? נסו את ערכות המדע של שיגעון המדעים
אהבתם את הניסוי?! שתפו!
Comments