השבוע שוב פרצה אש ממעמקי האדמה בארץ האש והקרח. זו הזדמנות מעולה לחקור את פלאי כדור הארץ הלוהטים. מסע מרתק אל בטן האדמה לעולם של הרי געש, שבו הכוחות הפנימיים של כדור הארץ מתעוררים לחיים בתצוגה מרהיבה של עוצמה ויופי.
מפסגות געשיות נישאות ועד פלאים תת-ימיים נסתרים, בואו לגלות תופעת טבע מעוררת פליאה, שמשאירה חותם בל יימחה על נוף כוכב הלכת שלנו. היכן שהמדע והטבע נפגשים כדי לעצב את הקרקע שמתחת לרגלינו.
הרי געש אחד מכוחות הטבע האימתניים והמפעימים ביותר. בעולם העתיק חשבו שהרי הגעש נשלטים על ידי האלים המילה הלועזית להר געש- וולקאנו (volcano) מקורה במילה הלטינית וולקאן (Vulcan) שפירושה אל האש. יש הרי געש בכל יבשת, אפילו באנטארקטיקה. כ-1,500 הרי געש עדיין נחשבים לפעילים ברחבי העולם. כמו בצבא גם הרי געש מתחלקים ל-3: 1. הרי געש שהראו פעילות געשית בעבר וממשיכים בפעילות געשית גם היום נקראים הרי געש פעילים. 2. הרי געש שיש בעברם פעילות געשית ובמאות השנים האחרונות הם בחרו לישון ולא הראו שום פעילות. לכן הם נקראים הרי געש רדומים (Dormant Volcanoes). 3. הרי געש שהראו פעילות געשית יפה בעבר ואלפי שנים לא הראו שום פעילות. ככול הנראה הם רוקנו את כל מאגר המאגמה שלהם והם סיימו את תפקידם. לכן הם נקראים הרי געש כבויים (Extinct Volcanoes).
מה זה הר געש?
הר געש הוא פתח או סדק בקרום כדור הארץ דרכו פורץ סלע מותך מפנים כדור הארץ שנקרא מאגמה. כאשר המאגמה מגיעה לשכבה החיצונית של כדור הארץ השם שלה משתנה והיא נקראת לבה. כאשר הלבה מתקררת
היא יוצרת את צורת החרוט סביב פתח ההר שאנחנו קוראים לו הר געש.
רוב הרי הגעש בעולם, באדמה ובים נמצאים סביב קצוות הלוחות הטקטוניים.
הלוחות הטקטוניים הם לוחות ענקיים של סלע שמרכיבים את קרום כדור הארץ. הלוחות נעים כל הזמן, בכיוונים שונים.
איך נוצר הר געש?
רוב הרי געש נוצרים כאשר הלוחות הטקטוניים נעים זה לכיוון זה. הלוחות הטקטוניים נמצאים בתנועה איטית ומתמדת כאשר לוחות טקטוניים מתנגשים לרוב לוח אחד שוקע מתחת לשני ויוצר אזור הפחתה. שקיעה זו לתוך מעמקי כדור הארץ יוצרת אזור בו הטמפרטורה והלחץ גבוהים מאוד וגורמים לאידוי מים מתוך הסלעים. אידוי המים משנה את נקודת ההתכה של הסלעים ויוצר מאגמה. המאגמה מתחילה להצטבר בתאים שנקראים תא מאגמה. משם המאגמה עושה את דרכה מעלה ופורצת דרך סדקים ותעלות ומתרחשת התפרצות געשית. אזור גדול שבו תהליכים אלה מתרחשים על פני כדור הארץ נקרא טבעת האש.
המאגמה יכולה לעלות דרך סדקים בקרקע או דרך תעלות שנקראות צינורות הזנה. כשהמאגמה מגיעה לפני השטח של כדור הארץ, היא מתקררת ומתקשה. התהליך הזה נקרא התפרצות הר געש.
לא כל הרי הגעש נוצרים בגבולות הלוחות הטקטוניים. סוג נוסף של התפרצות הר געש יכולה להתרחש באזורים הנקראים נקודות חמות. אזור של פעילות מגמתית במרכז הלוח הטקטוני יכול להתפרץ דרך קרום כדור הארץ וליצור הר געש.
כדי להסביר את תהליך היווצרות הר געש בצורה מוחשית יותר נספר את סיפור היווצרותו של הר הגעש "פריקוטין" שבמקסיקו. זהו הר געש היבשתי הראשון שכל שלבי היווצרותו ופעילותו מתועדים. תחילת פעילות הר הגעש מתועדת ב-20 בפברואר 1943.
היווצרות הר הגעש פריקוטין
עבור החקלאי דיוניסיו פולידו התחיל יום ה-20 בפברואר 1943 כעוד יום עבודה רגיל בשדות התירס שלו ומשפחתו. אחר הצהריים הוא נתקל בגבעה קטנה שהופיעה פתאום בשדה כשבראשה היה סדק שטוח באורך 42 מטר ורוחב של 2 מטר. בשלב זה דיוניסיו נזכר שהיו כמה רעידות אדמה מאוד קלות בימים הקודמים אז הוא לא ייחס חשיבות רבה מידי לגבעה החדשה בשדה שלו. לפתע נשמע רעש חזק כמו רעם מתוך האדמה. דיוניסיו פולודיו הביט סביב וראה להפתעתו את הגבעה הקטנה מתנשאת לגובה של יותר מ-2 מטרים ומתוכה יוצא עשן שחור סמיך. העשן המשיך לצאת לקולות רעשי שריקות רועמות וריח חריף של גופרית נישא באוויר. דיוניסיו ברח מהשדה מלא חרדה ואימה. במהלך אותו לילה שמעו דיוניסיו ומשפחותו רעשים חזקים מהשדה הם תיארו אותם כמו גלי הים, הם ראו להבות אש אדומות שבהקו בשמי הלילה השחור. נראה היה כאילו גשם של גיצי אש יורד על האדמה.
24 שעות לאחר שפלודיו גילה את הסדק בשדה שלו הוא חזר אל הסדק וגילה, כי ניצב במקום הר געש זועם בגובה של 50 מטר. לתדהמתו באמצע השדה גדל בן-לילה הר געש שיורק אש ומפיץ עשן ושברי סלעים וממשיך לגדול. הר הגעש המשיך לגדול ולנסוק מעלה מעל הכפר פריקוטין ומדענים החלו לנהור אל האתר נרגשים לחקור בפעם הראשונה בעולם את תהליך היצירה והגדילה של הר געש מתחילתו. הר הגעש הצעיר גרם לטונות של אפר ליפול מהשמיים. האפר חנק את הגידולים בסביבה ויצר דיונות ענק. בחודש יוני 1943 לבה החלה לזרום ממדרונות ההר והובילה לפינוי התושבים מהכפרים בסביבה. הלבה ושברי הסלעים התפרצו בעוצמה בכל סביבת הר הגעש וקברו תחתיהם את הכפר. רק צריח הכנסייה שבצבץ מתחת לשברים העיד על הכפר שהיה כאן.
הר הגעש המשיך במהלך השנה בהתפרצות מתמדת כשהוא משאיר אפר ושברי סלעים סביבו. הר הגעש פריקוטין המשיך להיות פעיל למשך 9 שנים רצופות והגיע לגובה של כ-400 מטר מגובה העמק. בשנת 1952 הר הגעש הפך להיות רדום. והאזור הפך לשמורת טבע ואזור תיירותי.
שכבות כדור הארץ
המסע לגילוי הרי הגעש מתחיל בבטן האדמה. במרכז כדור הארץ בעומק של 2,900 קילומטרים זהו משכנו של גלעין כדור הארץ. חומר המורכב מברזל, ניקל ומעט קובלט. חומר המותך בטמפרטורה של 4,300 מעלות צלזיוס. החום במרכז כדור הארץ גדול יותר מאשר בשמש והוא מגיע עד לטמפרטורה של 6,000 מעלות צלזיוס. מסיבה זו גלעין כדור הארץ היה אמור להיות במצב צבירה נוזל, אך החומר במרכז כדור הארץ בשכבת הגלעין הפנימית נמצא במצב צבירה מוצק, למרות הטמפרטורה האדירה, זאת תודות ללחץ העצום שמפעיל כוח המשיכה של כדור הארץ, שמשנה את טמפרטורת ההתכה של החומר.
בגלעין כדור הארץ נוצרו שתי שכבות: גלעין פנימי במצב צבירה מוצק וגלעין חיצוני במצב צבירה נוזל. קוטר הגלעין כמחצית מקוטר כדור הארץ.
את שכבת הגלעין עוטפת שכבת המעטפת. שכבת המעטפת מורכבת בעיקר מסלעי סיליקט מגנזיום וברזל. בדומה לתנועת נוזלים במנורת לבה הסלעים המותכים עולים למעלה לכיוון הקרום מתקררים וחוזרים כלפי מטה לכיוון ליבת כדור הארץ.
הסברה שתנועת הנוזלים הזו תורמת לתנועת הלוחות הטקטוניים.
המעטפת היא שכבה עבה בעובי של כ- 2,900 קילומטר. הגלעין והמעטפת יחד מהווים כ-99% מהנפח של כדור הארץ.
אנחנו חיים על השכבה החיצונית ביותר של כדור הארץ שנקראת הקרום. הנופים, ההרים, העמקים האוקיינוסים והנופים התת-ימיים הם שכבה דקה של כדור הארץ בעובי של בין 25 ל-35 קילומטר. שכבת הקרום מהווה רק כ-1% מנפח כדור הארץ.
שכבת הקרום בנויה מלוחות טקטוניים. הלוחות הטקטוניים היא תיאוריה מדעית בתחום הגיאולוגיה שמסבירה את התנועה המתחוללת בין היבשות.
לוחות טקטוניים הם לוחות גדולים של סלע מוצק המרכיבים את קרום כדור הארץ וצפים על מעטפת כדור הארץ שבה יש שכבת סלע מותך. הלוחות הטקטוניים נעים כל הזמן בתנועה איטית מאוד. ישנם 9 לוחות טקטוניים עיקריים.
תנועת הלוחות מתאפיינת בשלושה דרכים: התפשטות: הלוחות נפרדים זה מזה. התנגשות: 2 לוחות מתנגשים זה בזה מה שיכול לגרום להתפרצות הר געש, או רעידת אדמה. החלקה: 2 לוחות מחליקים זה על זה או זה לצד זה מה שיכול לגרום להיווצרות רכסי הרים. פעילות זו של הלוחות יוצרת צורות נוף שונות כמו הרים, הרי געש, סדקים.
אחת הדוגמאות לתיאורית הלוחות הטקטוניים בישראל היא השבר הסורי-אפריקאי. שבר זה הוא עדות לתהליך התרחקות היבשות אסיה ואפריקה זו מזו. אורכו של השבר כ-6,000 קילומטר ורוחבו כ-20 קילומטר. בישראל הוא עובר לאורך נהר הירדן, ים המלח דרך הערבה ועד מפרץ אילת וים סוף.
הרי געש מפורסמים בעולם
הרי געש מפורסמים ברחבי העולם: לחקור את הנקודות החמות של הטבע. מהפסגות העשנות של הר וזוב ועד זרמי הלבה של קילוואה, פלאי טבע אלה מציגים לראווה את הצד הלוהט של כדור הארץ. מהחורבות העתיקות של פומפיי ועד שדות הלבה הסלעיים של הוואי, הרי געש מפורסמים מציעים חלון אל העבר וההווה הסוערים של כדור הארץ. כל אחד מהם מספר סיפור ייחודי, שעוצב על ידי הכוחות החזקים שממשיכים לעצב את כוכב הלכת שלנו.
הר וזוב, איטליה: רוח הרפאים של פומפיי
מיקום: נאפולי, איטליה
הר וזוב ידוע לשמצה בהתפרצות הקטסטרופלית שלו בשנת 79 לספירה. התפרצות זו קברה את הערים הרומיות המשגשגות פומפיי והרקולנאום תחת שכבות של אפר ואבני ספוג ובזלת. התפרצות זו שימרה את העיר ותושביה בקפסולת זמן עד לגילויין מחדש מאות שנים מאוחר יותר. אחד מהרי הגעש האלימים ביותר בכדור הארץ. ההתפרצות האחרונה שלו הייתה בשנת 1944 וצופים את המשך התפרצותו בעתיד לשם כך הוקם מכון תצפית מיוחד בנאפולי על מנת להתריע מפני ההתפרצות.
קילוואה, הוואי, ארה"ב: מגרש המשחקים של האלה פלה
מיקום: האי הגדול, הוואי, ארה"ב
ההר האחרון בשרשרת של הרי געש שיצרו את העיר הוואי. בגן העדן הטרופי של הוואי, בתרבות ילדי הוואי משמש הר הגעש קילוואה את אלת האש והרי הגעש, פלה. הר געש זה מתפרץ ברציפות מאז 1983, מה שהופך אותו לאחד מהרי הגעש הפעילים ביותר על פני כדור הארץ. תצורות הלבה המיוחדות של הר הגעש נקראות על שמה של האלה פלה כמו דמעות פלה שהן טיפות קטנות של לבה שמתקררות באוויר ושומרות על צורת דמעה. ההתפרצויות השופעות של קילוואה, מסומנות על ידי נחלי לבה מותכת הזורמים בחן אל האוקיינוס, מציעות מחזה מהפנט של כוח היצירה של הטבע. בנקודה בה מתרחש המאבק של בין האש והמים ממשיך הר הגעש קילוואה לבנות את האי הוואי.
הר פוג'י, יפן: סימפוניה קדושה של שלג ואש
מיקום: האי הונשו, יפן
ההר הגבוה ביותר ביפן גובהו 3,776 מטר. הצללית האייקונית של הר פוג'י מעטרת את האופק, סמל למורשת התרבותית העשירה של יפן. הר געש סטראטו-וולקני זה, הנערץ כאתר קדוש, היווה השראה לאינספור משוררים, אמנים ועולי רגל במשך מאות שנים נחשבה העלייה להר כטקס דתי. התפרץ לאחרונה בשנת 1707, יופיו השליו עומד בניגוד לפוטנציאל להתפרצויות עוצמתיות, דואליות המהדהדת את האיזון העדין בין השלווה לקטסטרופלי המגדיר את עולם הרי הגעש.
אֶיְיַאפְיָאטְלָאיֶיקוּטְל איסלנד: משבש התעופה
מיקום: קרחון Eyjafjallajökull, איסלנד
בארץ הקרח והאש, איסלנד, זכה אייאפיאטלאייקוטל לתהילה בינלאומית בשנת 2010 כאשר התפרצותו שיבשה את הטיסות ברחבי אירופה. ענן האפר הוולקני אילץ את סגירת המרחב האווירי, והשפיע על מיליוני מטיילים. אירוע זה הדגיש את הקשרים ההדדיים של עולמנו המודרני ואת ההשפעה העמוקה שיכולה להיות לפעילות וולקנית על מערכות גלובליות.
מאונה לואה, הוואי, ארה"ב: הענק מתחת לגלים
מיקום: האי הגדול, הוואי, ארה"ב
עטוף בצמחייה עבותה ומוקף במימיו התכולים של האוקיינוס השקט, מאונה לואה הוא הר געש עצום מסוג חרוט מגן, סוג הר געש נוצר מקילוח לבה בזלתית הזורמת במורד ההר. הר געש רחב ובעל מדרונות מתונים. הם נוצרים בדר"כ מעל נקודות חמות. מאונה לואה משתרע מתחת לפני האוקיינוס והוא מתנשא מעל איי הוואי לגובה של 4,170 מטר מעל פני הים. הוא מחזיק בתואר הר הגעש הפעיל והגדול בעולם מבחינת נפח ושטח. מדרונותיו המתונים וההתפרצויות התכופות הפכו לחלק בלתי נפרד מתרבות הוואי, תוך הדגשת ההרמוניה הדינמית בין הטבע לבין תושבי האיים היפים הללו.
הר אטנה, איטליה: השומר הרותח של סיציליה
מיקום: סיציליה, איטליה הר אטנה השוכן בחוף המזרחי של סיציליה, ניצב בגאווה כהר הגעש הפעיל ביותר באירופה. גובהו 3,357 מטר. התפרצויותיו המתמשכות עיצבו את השטח הסלעי של האי, ויצרו יצירת מופת משתנה של אש וסלע. הפעילות הגעשית של אטנה הפכה לחלק בלתי נפרד מהחיים הסיציליאניים, תושבי הכפרים המצויים בסביבתו מסרבים לעבור לישובים אחרים בגלל האדמה הגעשית הפורייה שסביב ההר. כזקיף המתנשא של הים התיכון, הר אטנה מציג את החוסן ויכולת ההסתגלות של אלה שקוראים למדרונותיו בית. בשנת 2013 הוכרז ההר כאתר מורשת של אונסק"ו.
הר סנט הלנס, ארה"ב: התפרצות הקטלנית ביבשת
מיקום: מדינת וושינגטון, ארה"ב
הר סנט הלנס לכד את תשומת הלב העולמית עם ההתפרצות הדרמטית שלו בשנת 1980. ההתפרצות הקטלנית וההרסנית ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית. הפיצוץ הרוחבי עיצב מחדש את ההר העיף את כיפתו והנמיכה אותו ב-400 מטרים והותיר חותם מתמשך על הסביבה. מאז הפך ההר למעבדה חיה למדענים החוקרים את תהליכי ההתאוששות האקולוגית והחוסן הוולקני.
קרקטואה, אינדונזיה: השאגה נשמעה מסביב לעולם
מיקום: אי רקאטה, אינדונזיה
במצר סונדה, הר הגעש קרקטואה חווה סדרה של 4 התפרצויות געשיות אדירות כתוצאה מהם נעלמו לחלוטין 2 איים ושני שלישים של האי רקאטה נעלמו. זו הייתה אחת ההתפרצויות החזקות ביותר בהיסטוריה המתועדת בשנת 1883. הפיצוץ היה כה עצום שהוא נשמע אלפי קילומטרים משם, וגרם לחשיכה, השמש לא נראתה במשך שבוע בסביבת האי. גלי ההדף שנבעו מהפיצוץ הדהדו עד אוסטרליה. מהאי נשאר רק הר הגעש עצמו מסוג קלדרה הוא הר געש שקוע שהלוע שלו התמוטט ויצר מבנה קערה. כתוצאה מהעלמות תא המגמה שגורם לקריסת לוע ההר לתוכו.
הצטרפו לקבוצת הוואצאפ שלנו לילדים סקרנים וקבלו תכנים בלעדיים וניסויים שימשיכו לעורר בכם את הסקרנות
הרי געש בישראל
לישראל יש היסטוריה גיאולוגית עשירה שהשאירה את חותמה על נופי ארצנו. בישראל יש אמנם הרי געש, אך הם אינם פעילים וברובם הם שרידי הרי געש או הרי געש רדומים. כפי שהזכרנו ישראל נמצאת במרכז השבר הסורי אפריקאי אזור בקו החיבור של 3 לוחות טקטוניים, כך שניתן לשייך התפרצויות הרי געש בהיסטוריה העתיקה של האזור מעדויות גיאולוגיות.
קו התלים הישראלי-שרשרת הרי געש בגולן
כינוי שהשתרש לרצף של הרי געש כבויים ברמת הגולן רצף ההרים האלה כולל כ-20 הרי געש מהר רם בצפון ועד תל סאקי בדרום, שנוצר בעת הימצאות מעל לנקודה חמה בעבר. הרי הגעש בקו התלים נחשבים רדומים, להוציא התפרצות בודדת שאירעה באזור לפני כ-4,000 שנה. העדות המרשימה ביותר להר געש חרוט באזור הוא הר אביטל המבנה הגעשי הגדול ברמת הגולן.
שרידי הרי געש בגליל התחתון
באזור הגליל התחתון קיימות עדויות לפעילות געשית בקרבת הר ארבל נמצאים שרידי הר געש בשם קרני חיטין. הר זה קיבל את שמו בשל שתי פסגותיו הדומות לקרניים. הסברה היא שקרניים אלה הם פתחי הר געש עתיק. ההר נוצר לפני 4 מיליון שנה. ההר בנוי טוף געשי שריד ללוע הר געש. בשטח ניתן גם למצוא "פצצות געשיות" סלעים שעפו במהלך ההתפרצות הגעשית והתקררו בעודן באוויר.
שרידי הרי געש באזור הכרמל
שרידים להרי געש נמצאים בכרם מהר"ל שמורת טבע המציגה שרידי התפרצות געשית שהתרחשה מתחת לפני הים לפני מיליוני שנים כשהרי הכרמל עוד היו מתחת לקו המים, באזור יש עדויות של טוף ואפר געשי מההתפרצויות הקדומות. בנוסף ישנם שרידי הרי געש גם בהר אלון ובעמק שפיה בו השתרע הר געש שפיה. כיום האזור עשיר בסוגי סלעים ומינרלים.
שרידי הר געש ברכס אום אל-פחם
נמצאי שרידים להרי געש שהיו פעילים לפני כ-100 מיליון שנה.
שרידי הר געש במכתש רמון
מכתש רמון הוא מכתש גיאולוגי הגדול ביותר בעולם. מכתש הגיאולוגי נוצר בצורה ייחודית המכתש נוצר בצורה איטית במשך מיליוני שנים על ידי כוחות בליה ושחיקה של פני השטח. כך נחשפות שכבות סלע עתיקות, מאובנים ותופעות געשיות שונות. באזור מכתש רמון קיימות עדויות שונות ושרידי פעילות געשית מלפני 120 מיליון שנה. ביניהן סוגי מינרלים וחרסית. אבני טוף ובזלת סלעי קונגלומרט ועוד.
שרידי הר געש בערבה
אזור עמק הר הגעש-הקלדרה נמצא בנחל כרכשת מציג סדקים ושרידי פעילות געשית לפני 600 מיליון שנה. דייק הבזלת החוצה את הגבעות והערוצים בנחל כרכשת, נחל אשבורן נחל צבירה ורמות יהב.
הר געש עתיק בעפולה
ייתכן שגבעת המורה אשר נמצאת בגליל התחתון הייתה בעבר הר געש פעיל זאת בשל צורת הפסגה המחודדת וריבוי אבני הבזלת המרכיבים את מדרונות ההר. יתכן אף ששמו נגזר מהמילה לבה (הר היורה).
עובדות מעניינות על הרי געש שאסור לפספס
בואו נחשוף כמה עובדות מוזרות ומרתקות שיהפכו אתכם למומחים האולטימטיביים להר געש בין חבריכם.
1. שמות הרי געש מאתגרים אפילו בלשנים מנוסים
כל מי שרוצה להפגין שליטה בהרי געש צריך להיות מומחה בשמות ארוכים וקשים. האלופים בשמות מסובכים הם הרי הגעש באיסלנד. נסו להגות את Eyjafjallajökull.
2. ברקים של הר געש
אנחנו רגילים לראות ברקים בסופות רעמים אבל ברקים יכולים להיווצר גם בתוך התפרצויות געשיות. הברקים הוולקנים שונים מהברקים בסופות הם נוצרים כתוצאה מחשמל סטטי רב שמצטבר בין חלקיקי האפר והאבק המתנגשים אחד בשני בזמן ההתפרצות.
3. הר הגעש הגבוה ביותר במערכת השמש
בעוד כדור הארץ מתגאה בכמה הרי געש מרשימים, התואר של הר הגעש הגבוה ביותר במערכת השמש כולה הולך למאדים. אולימפוס מונס, הר געש מסוג מגן שנמצא במאדים, מתנשא לגובה מדהים של 22 קילומטרים. זה כמעט פי שלושה מגובהו של הר האוורסט.
4. ההשראה לניסוי מנורת הלבה
מנורות לבה הומצאו בהשראת לבה אמיתית. בשנות השישים, הממציא הבריטי אדוארד קרייבן
ווקר יצר את מנורת הלבה הראשונה לאחר שקיבל השראה מהתנועה המהפנטת של לבה מותכת.
5. מתחמי מזון מהיר בפומפיי העתיקה ארכיאולוגים גילו שכבר בפומפיי העתיקה הומצאו דוכני המזון המהיר. בעיר העתיקה פומפיי, שנקברה בהתפרצות הר הגעש וזוב בשנת 79 לספירה, ארכיאולוגים גילו משהו מרתק: מתחמי מזון שנקראים תרמופוליום הוצבו ברחובות וככול הנראה הגישו לסועדים מזון מהיר כמו עוף ודגים. 6. הרי געש מייצרים מעיינות חמים וולקניים
הרי געש לא רק מביאים הרס הם גם יכולים להשפיע על הסביבה בצורה חיובית כמו יצירה של אדמות פוריות במיוחד או כמו מעיינות חמים וולקניים, כמו אלה באיסלנד ובפארק הלאומי ילוסטון. האנרגיה הגיאותרמית הטבעית של כדור הארץ מחממת את הבריכות הללו, ויוצרת ג'קוזי של הטבע.
אוהבים ניסויים ? נסו את ערכת ניסוי הר געש ערכת התפרצות של שיגעון המדעים
אהבתם את הניסוי?! שתפו!
Comments