כדאי לכם להביט אל הירח היום ומחר בשעות הערב המוקדמות ממש עם שקיעת השמש. כסקרנים אמיתיים תשאלו בוודאי מה קרה לירח? נראה שהירח העלה כמה קילוגרמים? הוא גדול יותר והאור שמוקרן ממנו חזק יותר.

הסיבה-מסלול הירח
אל דאגה הירח לא צריך לעשות דיאטה או להיכנס לכושר, הוא פשוט קרוב יותר לכדור הארץ.

כמו מסלוליהם הטבעיים של גרמי השמיים, גם מסלולו של הירח סביב כדור הארץ איננו מעגל מושלם, אלא צורתו אליפסה, ועל כן מרחקו של הירח מאיתנו אינו קבוע. המרחק של הירח נע בכל חודש בין כ-357,000 קילומטר וכ-406,000 קילומטר (המרחקים הנתונים הם בין מרכז כדור הארץ למרכז הירח) הפער בין נקודות קיצון אלו הוא בערך 13 אחוז.
וכמובן שיש לכל נקודה כזו גם שם מדעי מפוצץ: כאשר הירח נמצא במקום הרחוק ביותר מכדור הארץ זה נקרא - אפוגיאה. כאשר הירח נמצא במקום הקרוב ביותר לכדור הארץ זה נקרא - פריגיאה

סקרנים? הצטרפו לקייטנת מדע אונליין. המקום המושלם לילדים שאוהבים לחקור ולגלות מדע. ההרשמה בעיצומה
Super-moon
היום ומחר ימצא הירח בנקודה הקרובה לכדור הארץ - פריגיאה. וכשזה קורה בזמן זריחה הירח באמצע החודש כשהירח מלא אנחנו נהנים מירח מלכותי גדול וזוהר. בהירותו של הירח גדלה עד 30 אחוז לעומת ירח אפוגיאה.
כמובן שכל חובבי הפרסום והדרמה בחרו לארוע שם קליט יותר "סופר-מון" (Super-moon) מה שקיבל בעברית את השם "ירח-על" התופעה הנגדית, הירח הקטן קיבל את השם "מיקרו-מון" (Micro-moon), או "מיקרו-ירח"

חובבי אסטרלוגיה ותאוריות קונספירציה ניסוי לייחס ל"ירח-על" תופעות על טבעיות ואסונות טבע כמו רעידות אדמה וסופות ציקלון. לוח השנה הקדום היה גדוש בשמות שונים לירח כדי להבדיל בין תקופות השנה. הירח המלא של חודש יולי נקרא "ירח הבאק", כדי לסמן את הקרניים החדשות שצצות על מצחו של הצבי בערך בתקופה זו של השנה. שבטים אינדיאנים קוראים לירח זה סלמון, ירח פטל וירח רעם בגלל סופות הרעמים התכופות בקיץ.

אז נצא החוצה ונביט אל הירח ונרגיש קרובים אליו יותר מתמיד:)
