הידעתם? הנושא השני המוביל בכתבי העת המדעיים הוא הקפה. תאמינו או לא, תמונת הפוסט היא פרי עץ הקפה. עץ הקפה לא מפסיק להפתיע. כ- 30 שבועות לאחר הפריחה פרחי עץ הקפה הם בצבע לבן ויש להם ריח מתוק. דובדבן הקפה (בתוכו מסתתר "הזהב שחור" פולי הקפה המוכרים לנו כל כך) הופך את צבעו מירוק לאדום. בשלב זה, דובדבן הקפה מוכן לקטיף. הניסוי הפעם מביא פינוק קפה אמיתי בניחוח מדעי.

איך סקרנות מובילה לניסויים מפתיעים?
אם מעניין אתכם לראות איך סקרנות מובילה לגילויים מפתיעים קבלו את הסיפור הבא:
סתם יום של חול אבא קורא המון עיתון אני מכינה קפה. "אבא רוצה קפה?" שמעתי את אבי אומר "קפה... אפילו לקפה אין יותר טעם כמו של פעם. פעם כשהיתה בלורית לסרק ועבודה היתה בשדה ולא לשלוח מייל שתינו קפה קצף".
"מה זה קפה קצף"? שאלתי. "נו... מה אתם מבינים. היום הכל מהר מהר. זה לוקח זמן מערבבים מערבבים ואז יוצא קצף מתוק על הקפה". "זה נשמע מעניין" אמרתי וביקשתי לחלץ עוד פרטים.
"לוקחים 2 כפיות קפה נמס רגיל ו 2 כפיות סוכר וקצת מים לפי הרגש ומערבבים מהר עד שמקבלים קצף ואת זה מוזגים מעל הקפה. זה היה המשקה של החבר'ה עד שהביאו בירה קרה מהחבית".
לא חשבתי שאפשר להקציף קפה. אבל בעצם, למה לא? בעצם מה זה קצף, חומר אוורירי בצבע לבן?
קיצור מדע הקצף?
ויקיפדיה מגדירים קצף כחומר שנוצר על ידי לכידת בועות גז רבות בנוזל או במוצק.
בגלל שמבנה הקצף שובר את האור. האור המוחזר לעין, נראה לבן.
קצף הוא קולואיד של גז בנוזל. הגז הוא בועת אוויר הלכודה במעטפת של נוזל אחר, למשל, חומר שומני או חלבוני.
קולואיד הוא תערובת כמעט אחידה בין שני חומרים. קולואיד מורכב מחלקיקים זעירים
ביותר של חומר אחד המעורבים בחומר אחר, באופן אחיד יחסית.
בקצף החומר הראשון האוויר נקרא ”פאזה מפוזרת“ מציין את החומר המומס. החומר השני הנוזל נקרא ”פאזה רציפה“. הנוזל נמצא בכמות רבה יותר מהאוויר, וחלקיקיו מקיפים את חלקיקי האוויר.

אם נקציף מים נקיים, לא יווצר קצף. מולקולות המים ימצאו זו את זו ויתחברו יחדיו, תוך דחיקת האוויר החוצה. כדי שיווצר קצף יש להוסיף למים חומר שיפריע למשיכה החזקה בין מולקולות המים, ויאפשר ללכוד את האוויר וליצור בועות, כלומר, יוריד את מתח הפנים של המים. לדוגמה מולקולת הליצטין הודות לתכונתו של הלציטין כמסיס גם במים וגם בשומן הוא מאפשר מיזוג
שומן ומים באותו חומר. כשמקציפים מים שמכילים ליצטין בועות האוויר מתפזרות במים. הלציטין עוטף את בועות האוויר ומייצב אותן בתוך הסביבה המימית. מתח הפנים של המים יורד ונוצרת מעטפת יציבה מסביב לבועות האוויר.
הקסם של קצף יציב הוא יצירת בועות קטנות שלא יתמזגו זו עם זו ויישארו מפוזרות. המשותף לרוב החומרים המייצבים בועות הוא מבנה המולקולות שלהם. יש להם צד אחד ש"אוהב" מים (הידרופילי המכונה "ראש") וצד אחד ש"שונא" מים (הידרופובי המכונה "זנב"). הצדדים ההידרופוביים פונים אל האוויר שבתוך הבועה ואילו הצדדים ההידרופיליים פונים לעבר הנוזל, שלרוב מכיל מים. כך נוצרות בועות אוויר שעטופות במולקולות שקושרות בין המים לבין האוויר.

הצטרפו לקבוצת הוואצאפ שלנו לילדים סקרנים וקבלו תכנים בלעדיים וניסויים שימשיכו לעורר בכם את הסקרנות
השלב המעשי - איך מכינים קפה קצף?
לאחר שבדקתי התכנות מדעית יצאתי לבדוק התכנות מעשית. המטבח הפך למעבדה.
שקלתי, מדדתי, ערבבתי. בחנתי סוגי קפה ניסיתי להתאים את הניסוי לטעם הילדים ולכן בדקתי קקאו ושוקולית (לצערי לא עובד). מהר הבנתי שלערבב בכפית זה לא התחום החזק שלי, לכן את המטרפה הידנית המרתי במטרפה חשמלית. לבסוף ערבבתי יחסים שווים של קפה סוכר ומים והתוצאה הפתיעה לטובה - טעם קפה עשיר במרקם אוורירי כמו ענן.